Pages

8 May 2014

Baked rice with asparagus
Timballo di riso con asparagi





Ingredients for 4 people:
500 g asparagus
100 g emmentaler
50 g butter plus for greasing
60 g cured ham
200 g rice
2 eggs
breadcrumbs

Preheat oven at 170°C.
For asparagus: cut white ends, peel stems and cook for 15 minutes in salted boiling water.
In the meantime dice cheese, butter and ham.
Drain asparagus and keep the water.
Boil rice in the asparagus water.
Grease a 18 cm greased springform, spread breadcrumbs.
Cut tips and arrange them in the pan, blend asparagus stems.
Drain rice.
In a bowl mix rice, blended asparagus, cheese, butter, ham and eggs.
Pour in the pan.
Bake for 40 minutes.
Turn upside down, let stand for 5 minutes and serve.

Note: For better slices, bake the day ahead, cut in slices, spread some greated cheese and warm in oven.


Ingredienti per 4 persone:
500 g asparagi
100 g emmentaler
50 g burro più per imburrare
60 g prosciutto crudo
200 g riso
2 uova
pangrattato

Riscaldate il forno a 170°C.
Per gli asparagi: tagliate via le estremità bianche, pelate i gambi e cucinateli per 15 minuti in acqua salata bollente.
Intanto tagliate a cubetti formaggio, burro e prosciutto.
Scolate gli asparagi e conservatene l'acqua.
Lessate il riso nell'acqua degli asparagi.
Imburrate uno stampo del diametro di 18 cm e distribuiteci del pangrattato.
Tagliate le punte degli asparagi e distribuitele nello stampo, frullate i gambi.
Scolate il riso.
In una ciotola mescolate riso, asparagi frullati, formaggio, burro, prosciutto e uova.
Versate nello stampo.
Cuocete in forno per 40 minuti.
Rovesciatelo e servitelo.

Nota: Per fette migliori, cuocetelo il giorno prima, tagliatelo a fette, cospargetelo di formaggio grattuggiato e riscaldatelo in forno.